Blauwalg alarm: Voorlopig is kajakken in Aalst niet toegestaan. In Denderleeuw geldt een waarschuwing om extra voorzichtig te zijn.

Huur je kajak in Denderleeuw
Kajak op de dender logo

Praktische informatie


Sta je te popelen om het avontuur aan te gaan maar zit je nog met enkele vragen? Ontdek hier wat veel avonturiers zich nog afvragen en wat voor tips wij hen meegeven. Zit je nog met andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kanovaren en kajakvaren worden vaak met elkaar verward. Er is echter wel degelijk een verschil tussen de twee: kanovaren doet men in een open boot, waarbij men gebruik maakt van een peddel met aan één kant een blad en aan de andere kant een handgreep, terwijl men kajakvaren in een gesloten boot doet, gebruik makend van een peddel met aan beide kanten een blad. 

Een ander belangrijk punt bij kanovaren is het feit dat de persoon die vanachter zit, het meeste invloed uitoefent op de stuurrichting.

Ook moet je bij het kanovaren rekening houden met een aantal regels. Je mag enkel in- en uitstappen op de voorziene plaatsen. Indien je geen voorziene plaats vindt, moet je proberen een plaats te vinden waar je zo weinig mogelijk schade toebrengt aan de natuur op de oever. Daarnaast praat je liefst op een zachte toon, dit om zowel de lokale fauna, als de andere Dender bezoekers, niet te storen. Tot slot houd je je afval bij tot het einde van de kanotocht, en werp je het dan in een voorziene afvalbak aan wal.


Bij vertrek krijg je een aantal materiaalstukken mee, waaronder een kanoboot, een peddel, een reddingsvest, een kanowagentje en een bagageton. Laatstgenoemde is een ronde ton met een draaideksel waarin je jouw persoonlijke bezittingen kwijt kan. Indien er water in de kanoboot loopt, of jouw boot kapseist, zullen jouw persoonlijke bezittingen niet nat worden. De bagageton kan je op de voorziene plaats in de kanoboot vastmaken.

Ook een kanowagentje behoort tot jouw uitrusting. Dit is een wagentje op twee wielen, waarop je de kanoboot kan plaatsen. Je kan deze gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een sluis moet overbruggen, of aan het einde van jouw tocht om de kano te verplaatsen. Het kanowagentje is een heel handig hulpstuk aangezien een kano toch al snel enkele kilo’s weegt. Het kanowagentje kan je tijdens het varen bovenop de bagageton plaatsen.


Kano

De kano heeft een voorkant (Boeg) en een achterkant (Hek). Je ziet dit vooral door de richting van de zitjes en de beenruimte in de kano’s.

Als de kano op het droge staat, ga er dan niet gaan instaan. Sleep of schraap de kano niet over de grond. Dit kan zorgen voor een lek in de kano. Draag daarom altijd de kano. Ook al is hij zwaar. Je hebt zowel aan het hek als aan de boeg een handvat om de kano op te heffen.


Zwemvest.

Het is een zwemvest en geen reddingsvest. Het helpt je om te drijven, maar je zal zelf nog moeten zwemmen om tot aan wal te geraken.

Het is steeds verplicht om je zwemvest aan te doen en aan te houden op het water. Zorg ervoor dat je niet op de zwemvesten gaat staan of zitten, dit zorgt ervoor dat de zwemvest minder veilig wordt. Leg deze niet te dicht tegen het kampvuur want dan kan je zwemvest smelten.


Peddel

De peddel heeft een blad en een knop. Je neemt de knop steeds vanboven vast en stemt de peddel dan op schouderbreedte af. Als je je toch ergens moet wegduwen van de rand. Gebruik dan de knop van de peddel. Het blad is veel dunner en kan dus sneller afbreken. En je bent wel verantwoordelijk voor al je materiaal; wat stuk is moet je betalen.


De standaardslag (voorwaartse slag) bestaat uit 4 fases.

1. De insteek

Met zo weinig mogelijk gespetter probeer je zo ver mogelijk vlak naast de kano je peddel in het water te steken. De schouder van je trekarm draai je mee naar voor. Ook beweeg je je romp lichtjes naar voor.

2. De werkfase

Vanuit je schouder duw je met je bovenhand je peddel naar voor en trek je tegelijkertijd met je andere arm. Gebruik je arm en schouder, maar vergeet zeker je buik en rugspieren niet.

3. Uitsnijden

Het peddelblad snij je aan het einde van je slag naar buiten toe uit het water. Probeer zo weinig mogelijk water op te scheppen, dit is een verlies van energie.

4. Terughaal

Je haalt je peddelblad terug naar voor, dit doe je met de scherpe kant van je blad naar voren.,Zo vlak en dicht mogelijk over het water haal je het blad terug. Daardoor heb je minimale luchtweerstand.

Het is een doorlopende cyclus de ene fase loopt over in het andere. Probeer in het begin aandacht te hebben per fase. En na een uurtje zal dit vloeiend in elkaar overgaan.


Verder zijn er ook enkele correctieslagen, die je kan gebruiken om je richting snel aan te passen. Tijdens het rechtdoor varen maakt de boegvaarder zoveel mogelijk dezelfde voorwaartse slag. Als het echt nodig is of er moet een grote correctie gebeuren dan zet hij of zij met een boogslag of trekslag een manoeuvre in.

De hekvaarder corrigeert zoveel mogelijk om een rechte koers te varen door bijna continu kleine correctieslagen uit te voeren.


De 4 belangrijkste correctieslagen:

De roerslag:

Is een makkelijke en effectieve slag. Bij deze slag hou je op het einde van je werkfase je blad even in het water en duw je het blad naar buiten. Een nadeel is wel dat je gebruik maakt van je vaart en dus een beetje afremt. Bij deze slag stuur je steeds naar de kant waar je peddel in het water zit.


De boogslag:

Bij deze slag maak je een boog tijdens je werkfase. Hoe wijder je boog is, hoe groter het effect van je slag.

Voordeel: je kan gemakkelijk het tempo van je boegvaarder aanhouden en je remt niet af tijdens het maken van die slag.

Met de boogslag gaat je kano de tegengestelde richting uit vanwaar je je peddel (als hekvaarder) in het water hebt.


De J-slag:

Is een handige en efficiënte slag. Hij wordt vooral gebruikt door de hekvaarder met als doel kleinere correcties teweeg te brengen.

Tijdens de werkfase zal je van jouw knophand de pols strekken en je duim naar beneden brengen. Deze slag heeft hetzelfde effect als een roerslag en zal dus de kano sturen naar de kant waar jouw peddel in het water zit.

Voordeel: je kan het tempo van de boegvaarder blijven volgen en je remt de boot niet af zoals bij de roerslag


De trekslag:

Deze slag wordt gebruikt om grote correcties te doen als boegvaarder.

Je steekt jouw peddel ver naast je in het water en trekt jezelf dan in die richting.

Vergeet niet dat je dan achterwaarts uitsnijdt want anders zit je in de knoop met je armen of zit je peddel onder je kano.


We beschikken over 2 persoonskajaks, waar plaats is voor een kind tot 8 jaar tussenin. Of zelfs een hondje eventueel. Kinderen ouder dan 8 jaar dienen zelf plaats te nemen in de kajak.
Dit zijn stabiele 2persoonskajaks, geschikt voor beginnende avonturiers. Ze zijn onzinkbaar. Iedere deelnemer draagt wel verplicht een reddingsvest.

De waterkwaliteit van de Dender is de laatste jaren heel wat verbeterd. Vooral door inspanningen van onder andere Aquafin, de Vlaamse afvalwaterzuiveraar. De kwaliteit van het Denderwater ligt nu tussen aanvaardbaar en goed.

Officieel is zwemmen in de Dender niet toegestaan, maar het kan zeker geen kwaad indien je toch in het water belandt. Een ongelukje waarbij je boot of kajak kapseist, is soms sneller gebeurd dan gedacht.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar eerder een bacterie. Ze ontstaan op wateren waar amper stroming voorkomt, en hebben meer kans om zich te verspreiden bij warm weer. Je kan blauwalgen herkennen aan hun blauwgroene, soms roodbruine kleur, en hun olieachtige consistentie. Na het in contact komen met deze bacterie, kan u last hebben van volgende klachten: buikloop, braken, irritatie van de ogen, oren, neus, alsook luchtwegklachten.


Kanoweekend geboekt? Dan is er per persoon (of kano) een grote ton voorzien voor al jouw persoonlijk materiaal. Neem niet teveel materiaal mee in de kano. Hieronder is een lijstje van materiaal waarmee je perfect toekomt voor je weekend:

- Zwembroek
- 2 paar schoenen: 1 nat paar voor in de kano en 1 droog paar voor op je slaapplaats.
- 2 t-shirts, ondergoed en kousen
- Minimum 1 warme trui en 1 lange broek
- Een regenvest
- Zonnebril, zonnecrème, zonnepetje of hoedje
- Zaklamp
- Muggenspray
- Drinkfles
- Een touw
- Portefeuille, geld, id-kaart.
- Snacks voor tijdens het kanoën
- Eventueel slaapzak, matje en tent
- Eten en drinken voor het weekend
- Gamellen, bestek, Borden, Drinkbeker
- Biologisch afbreekbaar afwasmiddel en spons
- Mogelijks een kampeerstoeltje

Kies je ervoor om enkele uurtjes per kajak op de dender de dobberen? Dan volstaat het om reservekledij mee te brengen, indien je een duik in de Dender toch niet kon vermijden.


Benieuwd naar wat je allemaal kan en mag tijdens een uitje op de Dender? Ben je graag op de hoogte van de wetgeving? Lees zeker deze pagina!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief