Door de hevige stroming is de botenverhuur vandaag (1/7) uitzonderlijk gesloten. Morgen 2/7 gaat alles wel door zoals gepland!

Kajak op de dender logo

Regels en wetgeving:


Planten en dieren:

  • Beschadig geen planten bomen of struiken.
  • Laat vissen, vogels en zoogdieren met rust.
  • Neem geen vogeleieren uit nesten.
  • Pluk geen bessen, paddenstoelen of bloemen.

Bescherming van het ecosysteem:

Laat geen afval achter in of langs de Dender. Dit is bij wet verboden. Hou een klein afvalzakje aan boord zodat je jouw afval kan opbergen en dit in de vuilnismand aan wal kan deponeren. Doe zelf dat stapje extra en neem afval mee dat je onderweg tegenkomt.
Giet geen afvalwater dat je gebruikt hebt voor koken en/of afwassen terug in de rivier. Giet dit weg tussen struiken of bomen verder van de oever verwijderd.
Gebruik zoveel mogelijk biologische producten voor afwas of persoonlijke hygiëne.
Er zijn heel wat horecazaken langs de dender. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van deze plaatsen als je een blijde boodschap moet. Bij een toiletbezoek in de natuur zorg je ervoor dat alles diep genoeg begraven wordt. Ook het toiletpapier mag verdwijnen in deze put.

Slapen:

Wildkamperen is verboden; we hebben enkele mooie plekjes voor je uitgezocht waar het wel mag. Kamperen mag enkel op de plaatsen aangeduid op de kaart.
Geen zin in een tent? Je kan gerust een hotel of Bed and Breakfast huren die dicht tegen de route ligt.

Vuur: 

Het is niet toegestaan om vuur te maken op willekeurige plaatsen. Vuur maken is enkel toegelaten op de daarvoor bestemde locaties. Zorg ervoor dat het vuur ten allen tijde onder controle is. Hou continu voldoende water bij de hand zodat je tijdig kan blussen als het vuur toch uitbreidt. Hou zeker ook de regionale vuurcodes in het oog!
Laat het vuur nooit alleen achter en zorg ervoor dat je het volledig dooft bij vertrek Op die manier krijgt het geen kans om terug aan te wakkeren en weides of bossen af te branden.

Geluid:

Water is een goede geleider van geluid. Het water kan jouw muziek, geluid of lawaai soms wel tot kilometers ver dragen. Zorg er dus voor dat je hier respectvol mee omgaat, ook al is er niemand in jouw directe omgeving tijdens het kamperen.
We varen ook door stiltegebieden. We raden dan ook aan om daar met de nodige rust en kalmte te genieten van het peddelen, en de muziek daar even op pauze te zetten.

Privé-eigendom:

Er staan heel wat huizen en boten langs de dender. Dit is privé-eigendom. Ga niet op iemands land aanmeren en stuur tijdig weg van boten.

Vissen:

Vissen is een populaire bezigheid aan de dender. Probeer de vissers niet te veel te storen. Dit kan je doen door te peddelen aan de overkant van waar de vissers zitten. Probeer de lijn of dobber zeker te vermijden. Zo heb je respect voor iedereen op het water. 
Zelf vissen is mogelijk maar er zijn heel wat regels rond. Ook een visvergunning is nodig.  Voor meer info kijk zeker op https://www.vlaanderen.be/vissen-en-hengelen.

Landtransporten: 

Bij het in en uit het water halen van de kano: let heel goed op de fietsers en voetgangers die het jaagpad gebruiken. Hinder hen zo weinig mogelijk. Leg je kano dus zoveel mogelijk op de kant, zodat anderen vlot kunnen passeren.
Bij het gebruik van het kanokarretje zorg je ervoor dat jullie achter elkaar lopen en niet naast elkaar. Zo kunnen de andere gebruikers van het pad vlotjes langs jou voorbij.

Abonnieren Sie unseren Newsletter